Цифровізуємо будівельну сферу вже три роки. Підсумки

6 липня відбулася презентація «Цифрова трансформація будівельного сектору. Три роки ЄДЕССБ», де партнери підвели підсумки.

Захід організований USAID / UK aid проєктом «Прозорість та підзвітність в державному управлінні та послугах / TAPAS» за підтримки Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури та Міністерства цифрової трансформації. Партнер заходу – Фонд Східна Європа. Команда Kitsoft була запрошена на захід як технічний партнер та розробник електронних послуг для будівельників на порталі Дія. 

В статті наводимо ключові тези та досягнення.


«Це дуже показовий приклад, як потрібно робити в кожній сфері, де сьогодні є корупція, як з нею боротися. Повний реінжиніринг всіх процесів: зміна законодавства, електронна система, логування всіх дій в системі. Це виключає вплив зайвих людей для прозорості і максимальної зручності громадян та бізнесів, які сьогодні будують.

Не буває антикорупційної реформи, яка легко реалізується і немає спротиву. Але ми доробимо цей проєкт, тому що у нас немає іншого шляху, щоб 100% будівельних послуг були онлайн. Ми будемо прибирати корупцію там, де вона ще залишилася.» — зазначив Міністр цифрової трансформації України, Михайло Федоров і назвав цей проєкт найбільшим після цифровізації закупівель і створення Prozorro.

Фото Михайла Федорова, Міністра цифрової трансформації України

Першим базовим кроком на шляху до цифровізації став запуск нового захищеного реєстру ЄДЕССБ (Єдина державна електронна система у сфері будівництва). Його розробила компанія «СофтПро». 

На відміну від попереднього, новий реєстр передчачає надійність і унеможливлює неконтрольоване внесення, зміну чи видалення даних. Всі дії та документи підписуються відповідальною особою за допомогою електронного цифрового підпису і їх можна відстежити. 

Хронологія запуску Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва

Створення ЄДЕССБ дало можливість продовжити цифровізацію і автоматизувати процеси державного регулювання у будівництві.

Компанія Kitsoft розробила кабінет «Моє будівництво» та цифровізувала послуги на порталі Дія для оформлення будівельної документації щодо будівель класів наслідків СС1, СС2 та СС3. 

Команда Kitsoft на презентації Цифрової трансформації будівельного сектору

Загалом наша команда розробила 14 онлайн-послуг для будівельників на порталі Дія, якими скористалися вже понад 100 тисяч разів:

  1. Декларація про готовність до експлуатації самочинно збудованих об’єктів на земельній ділянці відповідного цільового призначення 

  2. Декларація про готовність до експлуатації за рішенням суду 

  3. Заява про надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки 

  4. Скасування повідомлення про початок підготовчих або будівельних робіт 

  5. Декларація про готовність до експлуатації об’єктів СС1 

  6. Видача будівельного паспорта 

  7. Повідомлення про початок підготовчих робіт  

  8. Повідомлення про початок будівельних робіт на підставі будпаспорта 

  9. Повідомлення про початок будівельних робіт СС1 

  10. Декларація про готовність об’єкта до експлуатації на підставі будпаспорта

  11. Дозвіл на виконання будівельних робіт 

  12. Внесення змін у дозвіл на виконання будівельних робіт 

  13. Анулювання дозволу на виконання будівельних робіт 

  14. Сертифікат про прийняття об’єкта в експлуатацію 

Як технології борються з корупцією

  • Цифрова трансформація. Ми не просто цифровізували паперові процеси, а максимально їх спростили та автоматизували. Цифровізація зводить нанівець можливості маніпуляцій з паперовими документами. До повномасштабної війни послуги класу СС1 вже працювали повністю автоматично, без участі чиновника. Потім це було призупинено, але сьогодні автоматичні послуги для СС1 повертаються на портал. Крім того, є технічна готовність до запуску автоматичних послуг для інших більш складних класів.
  • Логування. Система розроблялася так, щоб можна було відслідкувати будь-яку дію. Це є важливим антикорупційним запобіжником.
  • Електронна черга у 3 рази пришвидшила розгляд документів. Раніше заявки розглядалися в порядку пріоритетності, так, як визначив сам чиновник. Відповідно, це відкривало можливості для корупції: якщо була певна мотивація, заявка розглядалася швидше, а інша могла лежати місяцями. Завдяки цифровізації заявки реєструються і опрацьовуються в порядку черги «first in — first out». Тепер будівельникам не треба шукати посередника, ходити по кабінетам, місяцями чекати в нерозумінні, що відбувається. Електронний процес чіткий і прозорий.
  • 420 автоматичних перевірок у системі. Система має більше 20 інтеграцій з різними реєстрами і автоматично перевіряє дані в заявці: власність землі, відповідність її цільового призначення, оцінку впливу на довкілля, розрахунок класу наслідків, тощо.  

  • Мультипідпис. Після того, як заявник заповнив усі дані, формується документ, який мають підписати всі співвласники своїм електронним підписом.
  • API для бізнесу. Дія технічно готова до взаємодії з іншими продуктами, і за згодою Мінцифри, ДП «Дія» та повʼязаних відомств може надати API для інтеграції.

Результати цифровізації

За даними Мінцифри понад 100 тисяч українців вже скористалися зручними онлайн-сервісами для будівництва і 74% повністю задоволені послугами. Орієнтовний антикорупційний ефект склав 1,5 млрд гривень для будівельників, а економія держави майже 10 млрд гривень лише за 2021 рік.

Всі дані відкриті

  • QR-код. Кожен обʼєкт в системі ідентифікований QR-кодом. Якщо ви проходите повз будівництво, можна зчитати його QR-код та побачити весь набір його документів. Це відкриває можливості для громадського контролю.

  • Інформація про будівництво доступна на публічному порталі https://e-construction.gov.ua. Вже здійснено 1,6 млн запитів від громадян на перевірку обʼєктів будівництва.

  • Відкриті дані для громадського контролю також доступні на порталі https://data.gov.ua.

Будівельні послуги на порталі Дія та Єдина державна електронна система у сфері будівництва розроблені на замовлення Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України у співпраці з Міністерством цифрової трансформації України за підтримки проєкту TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах.


Корисні посилання


Прес-реліз Tapas: Прозоре будівництво: відзначили три роки

AIN.UA (2020): Як автоматизували будівельні послуги у «Дія». Кейс Kitsoft

Портал Дія: Послуги для будівництва

Проєкт, згаданий у публікації
Дія: Цифрова держава

Єдиний портал цифрових державних послуг в Україні

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux