Бути українцем за кордоном — відповідально, бо ти — це маленька Україна. Розповідаю про евакуацію в Швецію

Привіт, друзі! Мене звати Марія Музика, я операційна директорка ІТ-компанії Kitsoft, під час війни тимчасово евакуювалася в Швецію та хочу розповісти про свій досвід в Стокгольмі, можливості для українців та роботу над державними проєктами компанії в Україні.

(Колонка вперше опублікована на Dou)

Евакуація — це не туризм

Мій виїзд з України був спочатку не в Швецію, а в Польщу, і, напевно, якби не моя подруга та батьки, я б не прийняла таке рішення. Я виїхала 10 березня в Польщу з надією, що через тиждень повернусь додому, але...

Як і для кожного українця, який вимушено їде закордон, евакуація — це не туризм. Перші тижні мене переповнювала злість і тривога, було важко стримувати емоції, але я розуміла, що маю бути корисною і не час для емоцій. Завдяки людям, яких я там зустріла, мені вдалось змінити свій емоційний стан, вибудувати таку собі міцну скелю стійкості. Тому загалом моя поїздка пройшла з користю.

Ситуація з біженцями в Швеції в цілому контрольована

Про військову, медичну та гуманітарну допомогу, яку надає нам Швеція, всі знають з інформаційних джерел. Я ж розповім про мій досвід в Стокгольмі. Українцям надають житло, допомагають з оформленням документів, дітям дають право на освіту, у медичних закладах надають допомогу, якщо потрібно, є перекладач.

Міграційна служба навіть розробила сторінки українською мовою. Для всіх українців безкоштовний проїзд у громадському транспорті мережі SL, достатньо лише показати закордонний паспорт на контролі, тобто, загалом, позитивного багато.

Інформаційна і культурна підтримка українців

У Стокгольмі є організація Nordic Ukraine forum, кожні вихідні вона організовує мітинги з метою висвітлення подій в Україні, ці мітинги включають перформанси, виступи діячів різних сфер. Багато шведів долучаються до цих подій, що, на правду, є дуже важливо.

Kulturforum STLM організовує дозвілля для дітей, а також екскурсії визначними пам’ятками Стокгольма для українців.

Звичайно, я не можу не згадати про Caritas Sverige. Це міжнародна організація при Католицькій церкві, яка допомагає біженцям у всьому світі. Caritas організував курси з вивчення шведської мови для українців, також в їхньому приміщенні організовуються заходи з нетворкінгом та кава-брейками. Організація надає підтримку сім’ям та допомагає у вирішенні різних питань.

Знаю з досвіду друзів, що крім цих курсів, в Швеції є й інші, тобто, для того, щоб вивчити мову, варто просто пошукати, який формат для вас буде найкращим.

Я також у вихідні беру участь у мітингах на підтримку України, в Caritas долучалась до організації концерту до Дня матері. Інколи допомагаю з перекладами, як виявилось, моя філологічна освіта зараз дуже в тему.

Якщо готові працювати, то ви знайдете собі місце

Мушу зазначити, що Швеція — дорога країна, треба усвідомлювати це перед тим, як зважитись на переїзд. Проте, якщо чуєтесь в силі, готові працювати, ознайомились з допомогою, яку пропонує країна, то ви знайдете собі там місце і вам буде комфортно.

Головне, триматися разом, маю на увазі шукати місця, де є українці, бо насправді, відчуття, що ти не сам, допомагає акліматизуватись швидше і знайти в собі ресурси для того, щоб бути корисним.

Kitsoft: Відстань не роз’єднала, а об’єднала нас

Почуватись краще мені допомагають люди поруч і, звичайно, наша команда. Відстань не роз’єднала, а об’єднала нас. Нам вдалось налагодили роботу онлайн ще за часів Covid-19, тож сьогодні ми впевнено працюємо з різних куточків світу.

Радію, що ми беремо активну участь у цифровізації країни та реалізуємо значимі державні проєкти. Платформа, яку ми розробили для порталу Дія, дає можливість швидко створювати нові онлайн-послуги та, за потреби, змінювати їх. Під час війни це стало життєво необхідно для відновлення нашої економіки та швидкого реагування на запити суспільства.

Так, під час війни ми запустили для Мінцифри онлайн-послугу повідомлення про пошкоджене майно — ті, хто втратив житло, матимуть змогу отримати компенсацію. Оптимізували онлайн-послуги по безробіттю. На час війни можна зареєструватися за спрощеною процедурою, а обробляти заявку тепер може службовець будь-якого відділення без привʼязки до регіону. Це дуже важливо зараз, коли не всі відділення працюють.

Запустили нові послуги, які допомагають бізнесу під час війни:

  • єДекларація дозволяє швидко почати працювати без отримання дозволів та ліцензій, наприклад, відкрити аптеку чи дитячий садочок. Достатньо тільки повідомити про це в Дії — задекларувати діяльність.
  • Мільйони людей вимушено переїхали в інші регіони України, тож зараз можна подати заяву на компенсацію витрат за працевлаштування ВПО (внутрішньо переміщених осіб). Система автоматично перевіряє дані про організацію та співробітника та реєструє заявку.
  • Розширили послуги для бізнесу, наприклад, тепер ФОПи можуть змінити КВЕДи онлайн.

Скоро в Дії можна буде отримати втрачені або пошкоджені дублікати документів з ДРАЦС: свідоцтва про народження, смерть, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені та витяги з відповідних актових записів.

Ми беремо участь у розробці порталу Дія.Безбарʼєрність. Це ініціатива Олени Зеленської, яка має на меті донести різним групам громадян інформацію про можливості для них. За ініціативою ООН ми створюємо ERP — платформу для благодійної допомоги від різноманітних фондів, яка надходить в Україну. Сьогодні, коли стільки наших людей потребує допомоги, це дуже значущі проєкти.

Окрім роботи, ми волонтеримо, збираємо кошти на амуніцію, а також наші хлопці запустили волонтерський проєкт — телеграм-бот @UASmartNewsBot, який за допомогою розумного пошуку збирає новини за ключовими словами в обраному регіоні. Він допомагає мені та тисячам користувачів дізнаватися новини про міста, де рідні і друзі.

Напевно, найціннішим сьогодні є відчуття сім’ї та розуміння, що команда розділяє твої цінності. За час війни ми стали міцнішими, виваженішими і працюємо далі для нашої спільної перемоги!

Ти — це маленька Україна

Не скажу, що мій досвід в Швеції дуже змінив мене, але вплинув точно. Я знаю, що бути українцем закордоном — це відповідально, бо ти — це маленька Україна. Твої думки, слова впливають на ставлення іноземців не тільки до тебе, як індивіда, але і до українців в цілому.

Для мене, від того, що я виїхала, нічого не змінюється — в мене встановлені всі сповіщення про повітряні тривоги, мої друзі в ЗСУ та на Сході, наша команда створює важливі державні проєкти для українців і підтримує критичну інфраструктуру.

Я вдячна Швеції за друзів і небайдужих українців, шведів, яких я тут зустріла і з якими, пліч-о-пліч проживаю всі ці події.

Про автора
Марія Музика
Операційна директорка, здобуває PhD з філології
Як писав Іван Багряний: «Сміливі завжди мають щастя»
Про медіа
DOU
Найбільша спільнота розробників України. Медіа про IT
Стаття на сайті
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux