Розробили сайт, де можна дізнатись, як економлять на опаленні ваші сусіди

Запустився в активну роботу портал teplo.org.ua, де кияни можуть порівняти вартість за опалення свого будинку з іншими та дізнатись, як не спалювати тепло в повітря, а опалювати помешкання ефективно і сплачувати у три рази менше. Як працює сервіс розповіли в компанії Kitsoft, що займалася технічною розробкою ресурсу.


Як все починалося

Ідея енергоефективності будинків і організація проєкту належить громадському активісту Олексію Тихонову (обіймає посаду Радника заступника міського Голови в КМДА). Кияни охоче підтримали цю ініціативу і вона перемогла на конкурсі Громадського бюджету у 2017 році.

Проте, щоб ідея втілилась в життя, Олексію довелось подолати багато перепон. Фактично тривалий час проєкт був заморожений, для роботи системи необхідні дані, а виявилось, що через бюрократичні обмеження їх під'єднати було неможливо. Знадобилося багато зусиль і часу, щоб сьогодні проєкт активно працював на благо громадян.

Розробкою порталу займалася компанія Kitsoft, що спеціалізується в сфері технологій для держави. Для створення сервісу розробили платформу і дизайн, що представляє інформацію для споживачів у зручному вигляді.

Розробники налагодили взаємодію з білінгом КП «Київтеплоенерго» — системою, що нараховує вартість за опалення. В результаті сервіс об'єднав інформацію про теплоспоживання близько 9 тис. будинків Києва.

Велика кількість даних по кожному з них акумулюється і відповідно запиту наглядно видається користувачу для аналізу та порівняння.

Дійсно, круті речі робляться не швидко, але, сподіваюся, тепер цей ресурс з нами надовго і сприятиме колаборації та розумному споживанню тепла мешканцями міст.»

 Олександр Єфремов, CEO Kitsoft.

Зараз підтримкою і веденням ресурсу зараз займаються Київська міська державна адміністрація і КП «Київтеплоенерго».

Як працює сервіс

Чим вища енергоефективність будинку, тим менше потрібно енергії на його опалення, а отже споживачам менше сплачувати. Так в разі здійснення енергоефективних заходів, витрати за опалення можна зменшити в середньому на 40%.

Для ОСББ діє державна програма, що підтримує такі заходи і покриває 70% витрат на них. На сайті teplo.org.ua можна знайти близько 200 будинків Києва, що вже провели різні види енергоефективних робіт за цією програмою.

Як проаналізувати споживання тепла в своєму будинку:

  1. Дізнайтеся, скільки тепла споживає ваш будинок, а також ціну за квадратний метр його опалення. Для цього введіть в пошук на сайті свою адресу.
  2. Порівняйте, скільки платять схожі будинки. Додайте до порівняльної таблиці інші будинки, щоб дослідити, як і чому відрізняється ціна на опалення.
  3. Дізнайтеся про заходи енергоефективності, які допоможуть вам економити на опаленні та державну підтримку. В Україні 33 тис. ОСББ, які можуть бути претендентами на програму енергоефективності, а отже вона доступна для близько 150 тис. будинків.

Середньозважений тариф за опалення у Києві — 33 грн/кв.м. Тоді як, будинок на вул. Гончара 35, що провів енергоефективні заходи тариф за опалення у січні 2021 року склав 11,53 грн/ кв м. — Економія в три рази. Тож, квартири, площею 60 квадратних метрів, сплачують лише 600-700 гривень.

Енергоефективні заходи включають заміну освітлення, вікон та дверей, модернізацію внутрішньобудинкових інженерних мереж, реконструкцію індивідуальних теплопунктів, тощо.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux