Кібербезпека очима підприємця: кейс-стаді Kitsoft для Google

Ландшафт кіберзагроз постійно зростає, а кібератаки на український бізнес стають дедалі частішими. Під особливою загрозою – компанії малого та середнього бізнесу, для яких переривання бізнесу може мати фатальні наслідки. Практичним навичкам для захисту від кіберзагроз була присвячена навчальна програма «Безпечніше з Google: основи кібербезпеки для бізнесу». Спікером бізнес-кейсу став наш колега, QA Team Lead та Cyber Security Engineer Kitsoft, Ярослав Беззубець.

Свою програму Google розробили для власників, керівників і співробітників малого та середнього бізнесу України, які хочуть захистити свій бізнес від кіберзагроз. Учасники отримали практичні навички побудови системи кіберзахисту, вибору стратегії та тактики підвищення безпеки бізнесу та використання AI у сфері кібербезпеки. Програма включала 4 навчальних тренінги з практичним блоком, бізнес-кейс компанії Kitsoft та консультації експертів з кібербезпеки.  


За даними Держспецзв’язку, у 2023 кількість зареєстрованих кіберінцидентів в Україні зросла на 62,5% у порівнянні з 2022 роком. Ландшафт кіберзагроз зростає, а використання хакерами інструментів AI дозволяє збільшувати швидкість і обсяг кібератак. Не дивно, що згідно Барометру ризиків страхової компанії Allianz, саме кіберінциденти є головним світовим бізнес-ризиком у 2024 році. 

На відміну від великих компаній, малі та середні підприємства більше залежать від аутсорсингу послуг ІТ та кібербезпеки, мають менше фінансових ресурсів та власної експертизи. Це робить їх більш вразливими до наслідків переривання бізнесу через кібератаки.  

В рамках навчальних тренінгів фахівці та інструктори інформаційної безпеки ISSP поділилися практичними знаннями про кібергігієну та розпізнавання кібератак, першими кроками і типовими інструментами для побудови систему кіберзахисту та стратегіями і тактиками підвищення безпеки бізнесу. Про вплив AI на сферу кібербезпеки учасникам розповіли фахівці та інструктори інформаційної безпеки Cyber School та CyberUnit Technologies.

Ярослав Беззубець, QA Team Lead та Cyber Security Engineer Kitsoft, виступив з кейс-стаді «Кібербезпека та кібератака очима підприємця». Він розповів про досвід Kitsoft у проходженні через кібератаку на державні сайти 14 січня 2022 року та подолання її наслідків. 

Ярослав Беззубець та Артем Михайлов, директор із корпоративних рішень, партнер ISSP

Ярослав Беззубець та Артем Михайлов, директор із корпоративних рішень, партнер ISSP

Ярослав поділився з учасниками алгоритмом дій від ідентифікації джерела та методу кібератаки до аналізу причин кіберінциденту та результатів вжитих заходів. Він розповів про безпечний життєвий цикл розробки програмного забезпечення та зазначив інструменти, які допомагають захистити ПО на кожному з етапів.

Також учасники тренінгу дізналися, як: 

  • проводити інвентаризацію активів, оцінювати та зменшувати кіберризики для кожного з них; 

  • впроваджувати політики і процедури з кібербезпеки, які допоможуть підготуватися до кібератак, ефективно реагувати на них та долати наслідки; 

  • забезпечити стійкість та захищеність організації від кіберзагроз за допомогою регулярного навчання кібербезпеці співробітників. 

Наприкінці свого виступу Ярослав Беззубець поділився з учасниками корисними ресурсами, які допоможуть у підготовці до і відновленні після кібератак, та відповів на запитання присутніх. 

Стабільність та розвиток малого та середнього бізнесу в умовах війни – важлива складова розвитку економіки України. Були раді поділитися корисними інструментами і практичними навичками для кіберзахисту українського бізнесу!  

Про поширені проблеми кібербезпеки застосунків для малого та середнього бізнесу Ярослав Беззубець розповідав у матеріалі для читачів AIN.UA. 

Програму «Безпечніше з Google: основи кібербезпеки для бізнесу» розробили за підтримки Міністерства цифрової трансформації України, національних проєктів «Дія.Бізнес» та «Дія.Освіта», Національного координаційного центру кібербезпеки, платформи «Кібер Дія», ISSP, Cyber School та CyberUnit Technologies.

Про медіа
Основи кібербезпеки для бізнесу
Безкоштовна навчальна програма від Google.
Стаття на сайті
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux