В Kitsoft розробили прототип web3-реєстру нерухомості та землі

Компанія Kitsoft у складі Громадської спілки "Віртуальні Активи України" (далі – ВАУ) виступила технічним партнером і розробила прототип реєстру нерухомості та землі нового покоління на основі технологій web3. Концепцію реєстру на блокчейн розробив науковець, доктор Олексій Конашевич та підтримав фонд Dfinity Foundation

Прототип реєстру нерухомості та землі нового покоління на основі технологій web3.

Передісторія 

В 2017 році в Україні вперше продали квартиру за криптовалюту, проте юридично угода всеодно відбулася в паперовому вигляді і запис про зміну власника був внесений в звичайний реєстр за допомогою юристів та чиновників. Розробка web3-реєстру нерухомості на блокчейні є необхідною передумовою для створення законодавчої бази, яка дозволить повністю автоматизувати укладання угоди онлайн та захистити права власності більш надійно.

Розробка прототипу

Завдання прототипу Блокчейн реєстру власності (далі – БРВ) — продемонструвати можливості нових технологій, які ще не реалізовані ніде у світі в системі державних реєстрів, зокрема, токенізації власності на блокчейні. Для цього автори проєкту запропонували новий клас активів – титул токени, які на відміну від інших видів цифрових токенів є безпосередніми записами про право власності на землю та об'єкти нерухомості. 

Прототип демонструє, як власники зможуть перевести свої активи з реєстру нерухомості і земельного кадастру до БРВ і там ними управляти. Користувачі БРВ також здійснюватимуть угоди онлайн, продаючи та купуючи токени, використовуючи смарт-контракти та крипто-гаманці з електронними підписами. 

Схема роботи прототипу web3-реєстру власності

Ілюстрація роботи прототипу web3-реєстру власності

Прототип БРВ пропонує смарт-контракт із функціями, через які орган державної реєстрації може реалізувати свої повноваження - наприклад, примусово перевести токены на підставі рішення суду або внаслідок успадкування та інші. Бюрократична робота буде автоматизована та зведена до мінімуму, що мінімізує людський фактор та всі пов'язані з ним ризики. Транзакції з нерухомістю в БРВ буде автоматизовано за допомогою модельних смарт-контрактів. Після запуску БРВ, кількість стандартних смарт-контрактів зростатиме, щоб задовольнити потреби ринку: смарт-іпотека, смарт-заповіт, створення та інвестиції в децентралізовані автономні організації, контракти децентралізованих фінансів тощо.

Що дасть нове покоління web3-реєстрів

  • Створення web3-реєстру нерухомості дасть можливість користувачам здійснювати угоди онлайн з будь-якої точки світу, без посередників із максимальною швидкістю та мінімальними трансакційними витратами.
  • Порівняно з традиційною системою державних реєстрів нерухомості та землі БРВ пришвидшить оформлення угоди з купівлі-продажу та інших операцій з активами з кількох днів до кількох хвилин.
  • БРВ впровадить нові стандарти кібербезпеки на основі децентралізації даних, що має величезне значення в умовах поточної війни в Україні.
  • З погляду окремого користувача БРВ зекономить істотну суму коштів на проведення операцій із його активами. 
  • Купувати та продавати нерухомість можна буде на майданчиках на основі блокчейну, це також відкриває можливості для українських стартапів в сфері нерухомості.

Як планують розвивати проєкт

Прототип БРВ заснований на двох блокчейнах: Internet Computer Protocol (ICP) і Polygon, але в майбутньому планується створити мульти-канальну систему, що поєднає в собі надійні та конкурентоспроможні технології, а користувач при цьому збереже право вибору.

ВАУ планує продемонструвати прототип БРВ Міністерству цифрової трансформації України та Міністерству юстиції України, з якими раніше були укладені меморандуми про співпрацю. Пілотування проєкту в рамках Мінцифри надасть можливість детальніше вивчити та протестувати продукт, щоб запропонувати зрілу концепцію реформи та впровадження БРВ у систему державного управління України.

Як пілотний проект, ВАУ підписав договір про співпрацю із девелоперською компанією KBD.estate щодо реалізації проекту «Глібівка» з будівництва першого в Україні приватного міста на основі концепції БРВ та технології токенізації активів.

Олександр Єфремов, CEO Kitsoft, прокоментував: 

«Майбутнє державних рішень за децентралізованими системами, що працюють на програмному забезпеченні з відкритим кодом. Такі системи стійкі до відмов і формують високий рівень довіри, адже дають можливість користувачам самостійно розпоряджатися, які свої дані і кому передавати. 

Блокчейн, як децентралізована система, не дозволить одному джерелу несанкціоновано вносити зміни чи поставити дані під контроль. Тому розподілена мережа більш стійка та захищена. На сьогоднішній день такий рівень безпеки не можуть гарантувати інші рішення, які навіть можуть здаватися досить захищеними. Тому децентралізовані системи – це майбутнє державних послуг.»


Відео-презентація прототипу web3-реєстру нерухомості


Довідково:

Громадська спілка "Віртуальні Активи України" заснована в листопаді 2020 року громадською організацією (ГО) «Blockchain4Ukraine», блокчейн-екосистемою «Binance» та юридичними компаніями Juscutum і Arzinger. Місія ВАУ – запуск ринку віртуальних активів в Україні, а також впровадження блокчейну в ключових секторах бізнесу та державного сектора. До складу спілку також входять компанії Kitsoft, DTEK та інші учасники.

Олексій Конашевич — доктор правознавства, науки та технологій із тезою на тему: «Токенізація нерухомості на блокчейні». Опублікував 24 статті, веде власний YouTube-канал "Blockchain State". У 2021 році був запрошений виступити перед Комітетом Австралійського сенату. Висновки дослідження щодо реєстрації нерухомості нового покоління були включені як рекомендації Сенатського виборчого комітету Австралії як технологічного та фінансового центру Національному кабінету для запуску пілотного проекту з блокчейном у сфері реєстрації земель.

Kitsoft —  українська ІТ-компанія, яка спеціалізується на розробці технологічних рішень для держави. Розробник порталу Дія та онлайн-послуг на порталі, Урядового порталу, Єдиної платформи в сфері екології «ЕкоСистема», антикорупційних сервісів для НАЗК Polidata, «Портал повідомлень викривачів» та інших державних систем.

Про медіа
AIN.UA
Український онлайн-журнал про ІТ-бізнес, стартапи, технології та підприємництво.
Стаття на сайті
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux