CEO Kitsoft про український ринок GovTech для DOU

З появою Мінцифри у 2019 році напрямок GovTech в українському IT стрімко розвивається, на ринок активно заходять нові гравці. CEO Kitsoft Олександр Єфремов відповів на запитання DOU про особливості та перспективи розвитку ринку та чим він відрізняється від закордонного. Публікуємо головні тези з цієї розмови. 

Що таке GovTech?

GovTech (Government Technology) — це домен IT-індустрії, в якому приватні або державні підприємства створюють технологічні рішення на замовлення держави, покращуючи доступ громадян до публічних послуг та спрощуючи їх взаємодію з державою. 

Kitsoft вже 15 років розробляє і впроваджує продукти для цифрової трансформації та є розробником порталу Дія для Міністерства цифрової трансформації . Олександр Єфремов зазначає, що саме Мінцифра принесла бачення зовсім іншого GovTech — того, що відповідає запитам суспільства і реалізує проєкти за сучасними стандартами. 

Ким представлений український GovTech

Український GovTech значно збільшився за останні 2-3 роки та продовжує розвиватися. Можна виділити таких учасників ринку:

  • Мінцифра, яка є трендсетером GovTech в країні;

  • Центральні органи влади, які впроваджують політику цифровізації;

  • Донори, які мають експертизу і фінансують велику кількість проєктів;

  • Муніципалітети, які ведуть проєкти цифровізації (серед них виділяється «Київ Цифровий»);

  • GovTech-компанії — консультанти та виконавці у різних сферах, серед яких бізнес-аналіз, розробка, кібербезпека та інші.

Змінюється і структура ринку. Так, якщо раніше домінували державні закупівлі, то зараз більше донорського фінансування, відповідно, проєкти стають більш гнучкими, але і більш якісними. Міжнародні донори приносять, окрім грошей, ще й вищий рівень проєктного управління. Крім того, з появою Мінцифри були впроваджені певні стандарти, підходи, які сприяють більш швидкому розвитку державної цифровізації. Дія при цьому є флагманом.  

Про особливості та перспективи розвитку

Мінцифра стала в Україні прикладом сильного замовника і лідерства продукту. Протягом останніх років вона створює велику кількість продуктів і із залученням донорського фінансування замовляє їх розробку на ринку. 

Тому у домені GovTech сьогодні починають працювати навіть ті компанії, які раніше не дивилися на цей ринок. Так, наприклад, більшість великих українських аутсорсерів робить ті чи інші GovTech проєкти. Втім, через специфіку ринку не всім це вдається. Для GovTech проєктів потрібен скоріше продуктовий підхід, ніж аутсорсинговий, тому що в країні мало державних органів, де є справді сильний продукт-менеджер. В такому випадку лідерство і менеджмент має надавати сервіс-провайдер. 

Змінюється і IT-інфраструктура державних сервісів. Вона вже представляє собою певний набір готових інструментів, які можна просто перевикористовувати. Ті ж самі сервіси ідентифікації ID.gov.ua, інфраструктура електронних підписів, в тому числі, Дія.Підпис, сама Дія як інструмент ідентифікації та шерінг документів, Trembita як система інтероперабельності та електронної взаємодії різних систем. 

Очікується продовження зростання GovTech ринку за умови, що політика відносно напрямку державної цифровізації не зміниться. Серед найбільш актуальних проєктів: подальше оцифрування державних послуг, MilTech-напрямок (створення продуктів для військових), а також SmartCity — цифровізація послуг, які надаються муніципалітетами. Додаткову цінність та міцність для держави може створити поєднання GovTech з Web3 (блокчейн) технологіями. 

Чим відрізняється наш GovTech від закордонного

Сьогодні український ринок все ще в десятки разів менший за рівень західних країн. На відміну від України, у них значно більше сервіс-провайдерів, які часто безпосередньо підтримують ключові державні сервіси та є їх власниками, а держава їх орендує як сервіс у компанії-розробника. 

У Європі активно розвивається не тільки розробка, а і сервісна частина ринку. Якщо впровадження продуктів екосистеми Дії дозволило нам залишити інші країни далеко позаду, то в плані загального рівня проєктного і сервісного менеджменту Україні ще є чому вчитися і куди розвиватися, щоб досягти рівня західних країн. 

– говорить Олександр Єфремов, CEO Kitsoft.

Професійні виклики GovTech в Україні

Оскільки у державному секторі існують свої процедури та вимоги до затвердження етапів, це може створювати складнощі для планування та фінансування проєктів. Бюрократичні процедури та специфіка документообігу також створюють певні виклики та сповільнюють розробку. 

Невисокий рівень зарплат IT-персоналу та проєктних менеджерів у державному секторі обумовлює відносно низький рівень професіоналізму проєктних команд з боку замовників.  Зі сторони компанії це вимагає додаткових зусиль для ефективної комунікації та управління такими проєктами. 

Ще одна поширена думка про GovTech — що галузь є корумпованою. Проте з появою донорів і систематизацією проєктів корупція зараз впливає не більше, ніж у корпоративному секторі. 

Що стосується  вартості державних IT-проєктів, то некоректно порівнювати бюджети GovTech і невеликих інтернет-магазинів. Більш доречно співставляти вартість розробки державних ІТ-систем з банківськими, страховими компаніями, великим корпоративним сектором. Якщо порівнювати затребуваний рівень сервісу, ризиків, прозорості і сталості бізнесу, які працюють з державою, то бюджети проєктів є цілком виправданими. 

Про медіа
DOU
Найбільша спільнота розробників України. Медіа про IT
Стаття на сайті
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux